دکتر منیره شیخ حسینی

دانشگاه محل اخذ آخرین مدرک:

دانشگاه صنعتی امیرکبیر

عضو هیئت علمی:

دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

رشته تحصیلی:

مهندسی پزشکی- بیوالکتریک

عنوان طرح‌های علمی و پژوهشی:

طرح علمی 1: بررسی نواحی فعال مغزی در بیماری¬های اعصاب با استفاده از تصاویر تشدید مغناطیسی عملکردی (fMRI) طرح علمی 2:تحلیل گروهی حرکت بطن چپ در تصاویر اکوکاردیوگرافی

چکیده طرح‌:

طرح علمی 1:

در سال­های اخیر، تصویربرداری تشدید مغناطیسی عملکردی ( fMRI) کاربرد گسترده­ای در حوزه­ی علوم شناختی پیدا کرده است و توجه محققان حوزه علوم اعصاب را در بررسی اختلالات به خود جلب نموده است. تصویربرداری تشدید مغناطیسی عملکردی یک تکنیک غیرتهاجمی برای بررسی فعالیت عصبی مغز است. در این تصویربرداری، فعالیت نورون­های عصبی براساس تاثیری که در میزان مصرف اکسیژن در هر ناحیه از مغز می­گذارند، تجزیه و تحلیل می­شوند. به عبارتی، با تغییر میزان مصرف اکسیژن خون، تعامل مغز با میدان مغناطیسی موجود تغییر کرده و به دنبال آن سیگنال دریافت شونده تغییر می­نماید. برای بررسی عملکرد نواحی مختلف مغزی و میزان درگیر شدن بخش­های مختلف برای اهداف مشخص، آزمون­هایی طراحی می­شود. در این آزمون­ها بر اساس هدف مطالعه، تحریک­های دیداری، شنیداری، لامسه و غیره برای شرکت­کنندگان ارائه می­شود. به این ترتیب، احتمالا میزان درگیری نواحی مختلف مغزی باتوجه به خصوصیات یک بیماری نسبت به حالت طبیعی متفاوت خواهد بود. هدف از این مطالعه، تجزیه و تحلیل بخش­های فعال در یک بیماری مثل آلزایمر یا اختلالات عصبی مانند اسکیزوفرنی و سپس افتراق آن از حالت طبیعی، براساس روش­های آماری و یادگیری ماشین است.

طرح علمی 2:

قلب انسان از سه لایه تشکیل شده است، لایه‌‌ی داخلی به نام اندوکاردیوم[1] ، لایه میانی با مایوکاردیوم[2] و لایه‌‌ی بیرونی با اپیکاردیوم[3] شناخته شده‌‌اند. در بازه‌‌ی انقباض قلب (سیستول)، دیواره‌‌ی مایوکاردیوم ضخیم می‌‌شود و دیواره‌‌ی اندوکاردیوم به سمت مرکز قلب حرکت می‌‌کند. تخمین حرکت نواحی قلب، علاوه بر این‌‌که می‌‌تواند نشان‌‌دهنده‌‌ی بیماری‌‌های مختلف قلب و عروق باشد، یک راهکار مناسب برای کمی کردن قابلیت ارتجاعی و قدرت انقباض عضله قلبیاست. از میان تکنیک‌‌های تصویربرداری موجود، تصویربرداری با امواج فراصوت یا اکوکاردیوگرافی به دلیل هزینه کم، غیرتهاجمی بودن و زمان تصویربرداری کوتاه، متداول‌‌ترین روش تصویربرداری از بطن چپ در کاربردهای کلینیکی است. اکثر مطالعات بر روی تحلیل حرکت یک فرد تنها متمرکز هستند، در صورتی که تحلیل حرکت مبتنی بر جمعیت، می‌‌تواند درک عمیق‌‌تری از حرکات و اختلالات قلبی فراهم آورد. تحلیل‌‌های جمعیتی به دنبال ارائه‌‌ی الگوهای رفتاری و یا معیارهای مشخصه‌‌ای برای جمعیت‌‌های مختلف سالم و بیمار می‌‌باشند.  هدف این مطالعه، ردیابی حرکت دیواره‌‌ی بطن چپ در طول یک سیکل قلبی به منظور دست‌‌یابی به پارامترهای حرکت بطن چپ در یک فرد است. هدف نهایی از استخراج پارامترهای حرکتی یک فرد، تجمیع اطلاعات فردی به صورت گروهی به منظور دستیابی به الگوهای رفتاری مشخصه برای گروه‌‌های مختلف سالم و بیمار براساس روش­های یادگیری ماشین می‌‌باشد.

 

عنوان تخصص (رشته) های مورد نیاز:

طرح علمی 1:

مهندسی برق یا کامپیوتر(1 نفر)/ مهندسی پزشکی(1 نفر)/تصویربرداری یا رادیوبوژی(1 نفر)/پزشکی یا نوروساینس(1 نفر)

طرح علمی 2:

مهندسی برق یا کامپیوتر(1 نفر)/ مهندسی پزشکی(1 نفر)/ مهندسی مکانیک (1 نفر) /پزشکی(1 نفر)